Süre: 95 Dakika
Ülke: İran İslam Cumhuriyeti
Orjinal Adı: دو زن
Etiketler: Çevirmen: Çâker , Do Zan , Do Zan İzle , Do Zan Türkçe Altyazılı , İran filmi , İran filmleri , İran Sineması , Two Women , Two Women İzle , Two Women Türkçe Altyazılı
Web Sitesi: https://cicinema.com/en/movies/11621/two-women-1998
1.558İZLENME
13BEĞEN
0BEĞENME
Nasıl güzel nasıl özel bir film.Cehaletin içinde yok edilen bir hayat..Yeniden yeserecegini umut ediyorum güzel kadın
samimi sıcak bir dostluğun kötü bir kandırmaca hatta kıskançlık ile parçalanmasına tanık oluyoruz. en sevdiğim 3 güzel oyuncu özellikle hasan cüherçi yi bir arada görmek beni fazlasıyla sevindirdi. izleyin efendim tavsiyemdir.
İranın toplumsal değerlerinin ve yasalarının yasakçı ve bağnaz olduğunu yansıtan bir film. Filmin yönetmenine göre Üniversitelere baskı yapan, kadının birey olmasını engelleyen bir sistem var İran’da. geleneği ve hukuku kötü ve yobaz insanlar temsil ediyor. Filmin ana teması bu. femnist ve liberal eğilimler ön plana çıkarılmış. […] Bunun dışında orta kalite bir film. Sorun yaşamamak için yapabileceği birçok şeyi yapmayan bir başrol oyuncusu var. Ama bu kısmı pek yansıtılmamış. Bunun dışında akşamlık izlenebilir bir film.
Filmin feminist olduğu -ve evde kocası, çocukları ile ilgilenmeyi bir kölelik; dışarıda çalışıp başka insanlara hizmet etmeyi özgürlük olarak düşünen ilginç bir kadının- protagonist olarak gösterilmesi güzel olmamış tabi. Katılıyorum.
Ancak filmin İran İslam Cumhuriyeti sistemini eleştirdiği düşüncesi yanlıştır. 1979 İran İslam Devrimi yıllarında sağcı-solcu kavgaları olduğu için bazı üniversiteler önlem olarak 2 yıl tatil edilmiştir. Bu olağan bir şeydir. Filmde de bu tarihi gerçek yansıtılmış. Yoksa; sistemin kızları engellediği düşüncesi yoktur. Çünkü filmin başrolünü bir kenara koyarsak; iki kadından ikincisinin başarısı da filmde ele alınmakta.
Şunu da eklemem gerekir ki İran İslam Cumhuriyeti; lisans öğrencisi sayıların (ın yüzde oranın)da da, yazılan bilimsel makalelerde de; İslam ülkeleri arasında birinci sıradadır. Keza İran’daki üniversite öğrencilerinin % 52’sini kızlar oluşturuyor. Türkiye’de ise bu oran % 40’lardadır.
Veya sinema konusunu ele alalım. Amerika’da çekilen filmlerin yalnızca % 4’ünü kadın sinemacılar yönetmektedir. İran’da ise bu oran % 25’tir.
Teşekkürler.
Filmde kadının üniversite okumaması İran hukumetinin ona yasak koyması anlamasına gelmez. Zira inkilab sonrası kadınlara verilen deyer daha da artdı.Filmdeki kadında hiç bir yalnışlık görmüyorum. Asla və kat’an çoçuklarını ve ailesini atmak istemiyor.Aksine sosielleşmek, fikrine saygı duyulan biri olmak istiyor. Bu da onun hakkı tabii ki. Filmde yalnış biri varsa o da Fereştenin eşi.İnsan çok kıt düşünceli birisi.Ve malesef ki Türkiye, Azerbaycan ve diger müslüman ülkelerinde hala bu zihniyyetde olan çok insam var.
Ayrıca onu demeliyim ki Niki Kerimi ve Merilla Zarii yine yapmış yapacağını.10 numara 5 yıldız.mükümmel ötesi bir film.Sonunu ağlayarak izledim.
Teşekkürler Yenikaynak