Mecid Mecidi: Filmi, İslamofobi’ye Dur Demek İçin Çektim

Mecid Mecidi: Filmi, İslamofobi’ye Dur Demek İçin Çektim

  Haziran 19, 2019

  1.806 Okunma

İranlı usta yönetmen Mecid Mecidi, Hz Muhammed (2015) filmini İslamafobiye dur demek için çektiğini açıkladı.

Ünlü yönetmen Mecid Mecidi, Türkiye'de Eylülde gösterilecek filme seyircinin vereceği tepkileri çok merak ettiğini söyledi.

İstanbul Çekmeköy Belediyesi'nin düzenlediği “Merhamet ve Adalet” konulu kısa film yarışması için jüri üyeliği yapmak üzere Türkiye'ye gelen İranlı yönetmen Üstad Mecid Mecidi, büyük yankı uyandıran “Muhammed Resulullah” (2015) filmi hakkında soruları yanıtladı.

“Hz Muhammed” (2015) filmini çekmeden önce Medine'ye gitmişsiniz.

Araştırmak için Mekke ve Medine'ye gittiğimde Hz. Muhammed'in huzuruna gidip dua ettim ve bu filmi çekerken bu yolda bana ilham vermesini diledim.

Filmin çekimi ne kadar sürdü?

İki yıl sadece araştırmasını yaptım. Beş yıl da çekimleri ve teknik detayları devam etti. Sahneleri çekerken büyük bir Mekke ve Medine seti hazırladık. Sadece setlerin kurulması üç yılımızı aldı. Kırk yıl daha tarihi filmlerin çekilebileceği sağlamlıkta setler hazırladık. Amacımız sadece bu filmi yapmak değildi. İslam tarihiyle ilgili dünyada yapılacak filmler için iki önemli şehri set olarak inşa etmekti.

Kaç saatlik film oldu?

Üç saatlik. İki saati Hz. Muhammed'in doğumunu konu alıyor. Sonrası 12 yaşına kadarki hayatını. Arada bazı geri dönüşler var. Filmde doğumu ve çocukluk yıllarını anlattım.

Neden böyle bir film yapmak istediniz?

Dünyada Hz. Muhammed'e karşı yapılan karikatürler ve terörle İslamofobi'yi körükleyen propagandalara karşı, doğru olan Hz. Muhammed'i ve İslam'ı anlatmak için çektim. Tek bu film yeterli olmayacak. İslam'ın adil ve merhametli yüzünü anlatabilmek için başka filmlerin de çekilmesi şart.

“Muhammed” filmi Türkiye'de vizyona girecek mi?

Türkiye'de bir firmayla anlaştık. Zannediyorum filmin dublajını yapıyorlar. Türkiye'de de vizyona girecek. Türkiye seyircisinin tepkisini çok merak ediyorum. Ne zaman vizyona gireceğine dağıtımcı karar verecek. En uygun zamanı belirleyip bana da haber verecekler. Eylül ayı olacak.

Türkiye'de beğendiğiniz, izlediğiniz yönetmen var mı?

Semih Kaplanoğlu. Her filmini takip ediyorum. Nuri Bilge Ceylan'ın bazı filmleri güzel. Mesela “Üç Maymun”un güçlü bir yapısı vardı, hikâyesi de sağlamdı. Genç sinemacılardan Faysal Soysal'ı beğeniyorum.

Türkiye'de ortak bir film çekmeyi planlıyor musunuz?

Buraya uzun zamandır gelip gidiyorum. İran'la Türkiye'nin İslami ve kültürel benzerlikleri var. Uzun süredir Türkiye'de ortak film yapmayı istiyorum. Görüştüğüm projeler de var. Ama netleşmediği için bir şey söylemem mümkün değil.

Yılmaz Güney'i tanıyor musunuz?

Nasıl tanımam. Dünya, Türk sinemasını Yılmaz Güney sayesinde tanıdı.

Türk edebiyatından uyarlamayı düşündüğünüz bir yazar ve eseri var mı?

Şimdiye kadar uyarlama film yapmayı hiç düşünmedim. Ama Yaşar Kemal'i takip ettim ve çok sevdim. Ortak yapımda güçlü duygusu ve kurgusu olan bir eserde anlaşabilirsek Türk edebiyatından bir uyarlama düşünebilirim.

Dünyanın filme tepkisi nasıl oldu?

Mısır ve Suudi Arabistan filmi izlemeden “haram” ilan etti. Sebebi de filmde Hz. Muhammed'in yüzünün gösterilmesiydi. Filmimde böyle bir sahne yok. Bu karara anlam veremiyorum. Suudi ve Mısırlı yöneticilerle iletişime geçerek filme önyargılı yaklaşmamalarını, izlemelerini söylemeye çalışıyorum.

İran ve Türkiye arasında çekilen ortak filmleri nasıl buldunuz?

Türkiye ve İran sineması potansiyellerini henüz keşfetmedi. İki ülkenin ortaklaşa yapacağı filmlerden dünyanın izlediği büyük bir İslam sineması çıkabilir. İslam ülkeleri arasında güçlü sineması olan ve birbirlerine inanç, kültür birikimi olarak en yakın iki ülke Türkiye ve İran.

Bugünlerde neden Türkiye'desiniz?

“Merhamet ve Adalet” adlı kısa film yarışmasının jüri üyesi olarak buradayım. 500 kısa film başvurdu. Çok heyecanlandım ve hepsini başarılı buldum. Proje desteklenmeye ve her yıl yapılmaya devam edilirse kesinlikle çok iyi filmler çıkacak.

Devam ederse proje jüriliği yapmaya devam edecek misiniz?

Proje çok değerli. Seçilen jüri üyeleri de çok özel isimlerdi. Ama Cumhurbaşkanı ve diğer yetkililer gelince beni ve yarışmayı unuttular. Belediye başkanına kırgınım. Biz yokmuşuz gibi davranıldı. Geçtiğimiz günler Rusya'daydım ve St. Petersburg Hıristiyanları, bana Türkiye Müslümanlarından daha fazla değer verdi. Dolayısıyla jüri üyeliği için bir daha Türkiye'ye gelmeyeceğim.

SÜNNİ ve Şİİ KAYNAKLARDAN FAYDALANILDI

Mecid Mecidi, “Muhammed” filmini 2014'te çekti. Film ilk İran'da gösterime girdi ve 39. Montreal Film Festivali'nin açılışında gösterildi. Mecidi, filmde ünlü oyuncu kullanmadı. Sünni ve Şii kaynaklardan yararlanarak kurgulanan filmin bütçesi 30 milyon dolar… Film vizyona girmeden önce, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çeşitli ülkelerden gelen din âlimleri tarafından Tahran'daki galada seyredildi.

Filmi izleyenlerden biri olan İslam hukukçusu Prof. Dr. Hayrettin Karaman filmi fıkıh açısından değerlendirdi. “Mecid Mecidi ‘Muhammed' filmini çekerken gayet hassas davranmış. Hz. Muhammed'in çocukluğunu anlattığı halde yüzünü göstermemiş. Sadece arka profilden çekim yapmış. Filmde fıkhi açıdan hiçbir sakınca yok. Aksine öğretici ve faydalı bir film olmuş.” 

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.