Haziran 19, 2019
698 Okunma
İran yapımı filmlerin sinemaseverlerle buluşacağı etkinlik 28 Şubat'a kadar sürecek
İzmir'de düzenlenen İran Film Günleri “Söğüt Ağacı” ve “Balıkların Ölümü” filmlerinin gösterimi ile başladı.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü ve İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğinde gerçekleştirilen organizasyon, fakültenin Özdemir Nutku Sahnesinde sinemaseverlerin beğenisine sunuldu.
Organizasyonun açılışına, İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Kültür Ateşesi Abdulrıza Raşid, DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Mümtaz Sağlam, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
İranlı sanatçılar Mecid Mecidi ve Ruhullah Hicazi'nin yönetmenliğini yaptığı “Söğüt Ağacı” ve “Balıkların Ölümü” filmlerinin gösteriminin ardından konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zuhal Çetin Özkan, organizasyonla 3 günlük İran yolculuğuna çıkacaklarını, İran sineması gibi çok özel, özgün ve uluslararası çapta yer edinmiş bir sinemanın emektarlarıyla bir arada olmanın fakültenin öğrencileri açısından büyük bir şans olduğunu dile getirdi.
İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Kültür Ateşesi Raşid ise İran sinemasının 120 yıllık bir geçmişi olduğunu, ülkesinde her sene 100'den fazla film çekildiğini söyledi.
Raşid, sanat ve sanatçının kültürlerarası etkileşimde rolünün büyük olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Sanatçılar, dille anlatamadığı şeyi filmlerle gösterimlerle anlatır. Bugün gerçekleşen bu gösterim bir sene boyunca yapılan görüşmeler sonucu olmuştur. Bu bir başlangıçtır. Bugün İran İslam Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün alanlarda birbirine yakın olmaktan başka çaresi yoktur. Kültür çalışmaları iki ülkenin arasındaki etkileşim ve yakınlığın en önemli adımlarından birisidir. Biz istesek de istemesek de komşuyuz. Uzun yıllardır barışla yan yana yaşamışızdır. Bu barış ve yakınlık umarım uzun seneler devam eder.”
DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Sağlam ise doğu düşüncesi ve sanatının son dönemde gündem maddesi olarak kültürel hayatı belirlediğine işaret ederek “Kendi dinamiği ile belirlenen bakış açılarıyla sarsıcı bir şekilde bunu yapıyor. Yakın komşumuz İran'da bu kapsamda köklü bir kültürel geleneğin sağladığı katkılarla samimi gerçekçi düşsel nitelikleri iç içe sunan yeni ve farklı duyarlılıklarla özellikle sinema alanında etkili bir varlık gösteriyor.” dedi.
Konuşmaların ardından İranlı yönetmen Ruhollah Hicazi ile söyleşi gerçekleştirildi.
Hicazi, Türk filmlerini çok beğendiğini, İran'da Türk dizilerinin çok fazla izlendiğini belirtti, İranlı genç yönetmenlerin Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'dan esinlenerek film çektiğini dile getirdi.
İran Film Günleri, 28 Şubat'a kadar sürecek.
Milliyet