Mart 27, 2021
266 Okunma
Bu yazıda en yüksek puan almış, Kutsal Savunma Savaşı filmlerini inceleyeceğiz.
Kutsal Savunma dönemlerini konu alan filmleri, inkılab sonrası İran sinemasında görebiliriz. Savaş ve savunma filmlerine rağbet oldukça fazladır ve her tür seyirci kesimine hitap ediyor. Özellikle savaşı yaşamış ve o günleri bilen kişilere bu filmler, hatıraları anmak için iyi bir fırsattır.
10- İHRAÇ EDİLENLER
Selam Sinema puanı 6.8
İhraç Edilenler, hakkında çok konuşulan filmler arasındadır. Geleneksel ve dini konularıyla meşhur olan yönetmen Mesut Dehnameki, bu filmiyle çok konuşulmuştur. Ve kimse onun böyle filmin yönetmenliğini yapacağını beklemiyordu. Komedi olarak her ne kadar ‘Leyla Benimle’ filmi kadar cazip olmasa da oldukça iyi bir seyirci kitlesine ulaşmıştır.
Bu filme büyük rağbet olup gişe rekoru kırmasının sebebi, Fecr Film Festivalinde, yönetmen, filmin baş kahramanı Mecit Suzuki’nin gerçek bir hayat öyküsünden alındığını ve kendisinin savaş arkadaşı olduğunu belirtmesidir.
9- DÜELLO
Selam Sinema puanı 6.8
‘Düello’ yapım ve yayın alanında en iyi ve en sevilen filmler arsında yer alıyor. Filmin ilk yarım saati son derece harika ve güzel. Ve seyirce kendini Hürremşehr’in ateşler içinde kaldığı ve savaşın korkunç yüzünü tasvir ettiği bir zamanda bulur. Düello, Kutsal Savunma dönemlerin en iddialı filmlerindendir. Savaşın farklı konularına değinerek kendine has bir üslupla seyirciyi etkisi altına alıyor.
8- 23 ESİR
Selam Sinema puanı 6.8
Halihazırda bu film seyirci tarafından olumlu karşılanacağı tahmin edilemeyen filmler arasındaydı. ’23 Esir’ cazibesini seyirci çokluğundan alır. Sadece kamera önünde değil, aynı zamanda kamera arkasında samimi ve kahraman bir ekibi gözler önünü seriyor. Filmin etkisinde kalmanın en büyük nedeni, seyircinin kendisini hikayenin içinde bulmasından kaynaklanıyor. Ve film hikayeyi iyi yansıtıyor.
7- CHE
Selam Sinema puanı 6.8
İbrahim Hatemikiya’nın yönettiği siyasi, ideolojik ve toplumsal konuları içeren bir yapımdır. Daha sonraki filmleri (Bodyguard, Şam Saatine Göre, ve Çıkış) ilk filmi kadar beğenilmeyecekti.
‘Ç’, Kutsal Savunma dönemlerinin en kilit isimlerinden olan Şehit Mustafa Çamran’ın hayatını farklı bir şekilde konu alıyor. Savaşın ortasında Pave bölgesinde hastanede sürekli takım elbiseyle tasvir edilen bir Çamran’la karşı karşıyayız. “Ç” Çamran’ın arabulucu yönünü ele almış bir yapımdır.
6- ÜÇÜNCÜ GÜN
Selam Sinema puanı 7.1
Muhammed Hüseyin Latifi’nin yönettiği ‘Üçüncü Gün’, en sevilen savunma filmleri arasında yer alır. Hürremşehr’in bombardıman altında kaldığı dönemdeki unutulmaz bir aşk hikayesini gözler önüne seriyor. Hamid Behdad’ın “Üçüncü Gün” filmindeki hafızalardan asla silinmeyecek olan oyunculuğu, ona en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandırmıştır.
5- TOZDA DURANLAR
Selam Sinema puanı 7.1
Muhammed Hüseyin Mehdeviyan’ın ilk filmidir ve onun İran Sinemasında tanınmasına neden olmuştur. Seyirciyi alışılagelmiş savaş filmlerinden soyutlayan, biyografi tarzında, farklı cazibesi olan bir yapım ortaya koymuştur.
İran sinemasının belirsiz biten sonları ve kahramanı olmayan filmlerin aksine ‘Tozda Duranlar’ filminin bir kahramanı var. Tarihin ve devletlerin alışılagelmiş kahramanlarından çok daha öte. Yönetmen; Hacı Ahmed’in haktan yana olan duruşunu; üçüncü bir kamerayla anlatarak seyirciyle özdeşleşmesini hedeflemiştir.
4- GÜN ORTASI MACERASI 2; KAN İZİ
Selam Sinema puanı 7.1
Muhammed Hüseyin Mehdeviyan’ın yönetmenliğini yaptığı film, en dikkat çekici ve akıllarda şüphe bırakan filmlerden birisidir. Dayatılan savaşın son demlerini ve bazı bölgelerde savaşın bitmesinin kutlamalarının yapıldığı bir sırada ‘Kan İzi’ filmi; Mirsad Operasyonunu anlatıyor. Film savaşın acımasız yüzünü gözler önüne seriyor ve yaşanan insanlık dışı olayları tasvir ediyor.
3- LEYLA BENİMLE
Selam Sinema puanı 7.5
Yalnız bir savaş filmi olmayıp, İran sinemasının en iyi komedi filmlerinden birisidir. Yönetmeliğini Kemal Tebrizi’nin yaptığı bu film, tekrar sahneleri olmasına rağmen izleyicisinin yorgunluğunu alıp götürüyor. Filmi izlemediyseniz eğer, eski bir yapım olmasına rağmen size asla yabancı ve uzak gelmeyecektir. Perviz Perestui’nin oyunculuğu eşsizdir.
Filimin cazip oluşu, baş rol oyuncusunun bir anda istemeden kendini zor durumda bulmasından kaynaklanır.
2- EBU GUREYB BOĞAZI
Selam Sinema puanı 7.5
Yönetmenliğini Bahram Tevekküli’nin yaptığı ve Cevat İzzeti ve Emir Cedidi’nin eşsiz oyunculukları ile sinemanın son kalite ve kullanılan gelişmiş teknolojik efektleri sayesinde seyirci tarafından oldukça olumlu karşılanmıştır.
Tecrübeyle diyebiliriz ki, heyecanlı ve akıcı macerası olmayan filmler İran sinemasında hiç bir zaman başarılı olmadığı halde ‘Ebu Gureyb Boğazı’ heyecanlı ve akıcı bir senaryoya sahip olmamasına rağmen unutulmayan oyunculukları seyirci üzerinde iyi izler bırakmıştır. Ebu Gureyb Boğazı, savaşın tam ortasında geçer, çekimler sürekli toz ve duman altında olmuştur.
1- CEVİZ AĞACI
Selam Sinema puanı 7.6
Yine Muhammed Hüseyin Mehdeviyan’a ait bir yapım. ‘Ceviz Ağacı’, kutsal savunma dönemini anlatan en iyi filmler arasında yer alıyor.
‘Ceviz Ağacı’ yalnızca Kürt halkının mazlumiyetlerini ve kimyasal saldırıya uğramalarını gözler önüne sermiyor. Ayrıca en büyük savaş karşıtı filmdir desek yanlış olmaz.
Yeni Kaynak