Sınıftan Ekrana: Öğretmenlikle başlayan İranlı oyuncular

Sınıftan Ekrana: Öğretmenlikle başlayan İranlı oyuncular

  Mayıs 1, 2024

  27 Okunma

12 Ordibeheşt (1 Mayıs), Ayetullah Murtaza Mutahhari'nin şehadet günü dolayısı ile İran İslam Cumhuriyetinde öğretmenler günü olarak anılıyor.

Öğretmenlik çoğu zaman asil bir meslek olarak görülse de, bazı İranlı sanatçılar için oyunculuk dünyasındaki nihai kariyerlerine yönelik bir basamak işlevi görmüştür.

İşte, kariyerlerine öğretmen olarak başlayıp sınıftan beyaz perdeye geçiş yapan bazı İranlı oyuncular.

# Seyyid Cevad Haşimi , cephe, savaş ve şehadet filmleri ile ünlü oyuncu sinemaya geçiş yapmadan önce yıllarca öğretmenlik yaptı.

Haşimi, 17 yaşından itibaren kendini sınıfta buldu; genç görünümü bazen öğrenci sanılmasına neden oluyordu.

‘Beyaz Alınlı Ceylan’ ve ‘Kara Para’ gibi yapımlardaki önemli oyunculuk rollerine rağmen öğretmenlik, hayatının önemli bir parçası olmaya devam etti.

# Mihran Recebi , İran sinema ve televizyonunun önemli isimlerinden Recebi, oyunculuk yolculuğuna 1996 yılında ‘Himmet Okulu Öğrencileri’ filmiyle başladı.

Yirmi yıllık öğretmenlik deneyimine rağmen Recebi, ekrandakiler için sınıfları geride bırakarak tam zamanlı oyunculuğa geçti.

# Zühre Hamidi’nin farklı kademelerdeki iki yıllık  öğretmenliği, oyunculuğa atılırken ona benzersiz bir bakış açısı kazandırdı.

Erkeklere Giriş Yasak‘da bir matematik öğretmenini canlandıran Hamidi, kısa öğretmenlik süresiyle kamera önünde deneyimlerini kusursuz bir şekilde birleştirdi.

# Mehveş Vakari ve yine öğretmen olan merhum eşi Muhsin Kadı-Muradi film setinde değil, Milli Eğitim Bakanlığı’nda tanıştı.

Öğretmenliğe olan sevgisine rağmen Vakari, oyunculuğa devam etmek için erken emekli oldu ve geride her iki mesleği iç içe işleyen bir miras bıraktı.

# Sirus Himmeti , aktör, yönetmen ve sahne tasarımcısı olarak çok yönlü yeteneklere sahip olan Himmeti, geçmişte matematik öğretmenliği yaptı.

Matematiğin karmaşıklığını oyunculuk sanatıyla birleştiren Himmeti, ‘Kertenkele’ ve ‘Elveda Çocuk’ gibi yapımlarla başarıyı yakaladı.

# Zehra Saidi , kendisini öğretmenlik ve oyunculuk tutkusu arasında kalmış halde buldu.

Ailesinin tavsiyesi üzerine öğretmenliğe öncelik vermesine rağmen, sonunda emekliye ayrıldı ve tamamen oyunculuğa yöneldi ve ‘Elçi’ , ‘Hazreti Meryem’ , ‘Aşk Zamanı’ , ‘Hazreti Yusuf’ ve ‘Sitayiş’ gibi ünlü yapımları yeteneğiyle zenginleştirdi.

Yeni Kaynak

Yorum yazabilmek için üye girişi yapmanız yada üye olmanız gerekiyor!
Yeni Kaynak sitemizde bulunan film, video ve fragmanları ve diğer tüm vidyolar çeşitli paylaşım ortamlarında bulunmaktadır. Sitemiz sadece youtube, google, vb. sitelerde eklenmiş ve paylaşıma açılmış videoları yayınlamaktadır. Server'imize kesinlikle yükleme yapılmamaktadır. Bu yüzden Yeni Kaynak sitesi hiç bir yasal hükümlülüğe tabi tutulamaz. İstenildiği takdirde hak sahipleri videoların kaldırılması talebinde bulunabilirler.